Domowe lody z plastrem miodu – pychotka :)
Witajcie,
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszny przepis na domowe lody z plastrem miodu. Według mnie są bardzo smaczne i mogłabym je jeść bez końca ;). Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na plaster miodu:
4 łyżki miodu naturalnego (ja użyłam lipowy)
150 gram cukru kryształ
2 płaskie łyżeczki sody
Wykonanie:
Miód wraz z cukrem rozpuścić na małym ogniu. Gotować na małym ogniu do uzyskania jasno brązowego koloru. Zestawić z gazu. Dodać sodę i energicznie wymieszać. Wylać na blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia. Zimne wstawić do lodówki.
Składniki na lody:
1 litr śmietany kremówki 36%
530 g mleczka kondensowanego słodzonego niegotowanego
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Powoli wlewać mleczko i mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czynności końcowe:
Przygotować mniejsze pojemniki lub jeden duży. Ja wykładam pojemniki folią spożywczą, aby łatwiej można wyjąć lody. 2/3 plastra miodu pokruszyć na kawałki. 1/3 plastra miodu zostawić do dekoracji. Na dno 1 pojemnika wylać ok. 1,5 – 2 cm warstwę lodów. Ułożyć pokruszony plaster miodu i wylać kolejną warstwę lodów. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Podawać wg uznania.
Smacznego!!!
Pysznie wyglądają te lody. Chętnie spróbuję!
Nie będzie Pani żałować. Życzę smacznego!!!