Domowe ciasteczka maślane
Dzisiaj polecam przepis na domowe ciasteczka maślane. Są kruche i smaczne. Lubię je robić, bo wszystkim smakują. Polecam!!!
Składniki:
1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki wrocławskiej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych górskich
130 g masła o temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru kryształ
5 łyżek mleka
Wykonanie:
W jednej misce zmieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i płatkami.
W drugiej utrzyj mikserem masło z cukrem. Następnie dodaj mleko i dobrze utrzyj.
Masę maślaną przełóż do sypkich składników.
Wyrób ciasto ręką. Ciasto trochę klei się do rąk. Stół, albo stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 – 4 milimetrów i wycinaj kółka za pomocą foremki lub szklanki. Przenieś ciasteczka za pomocą noża na blachę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 13- 15 minut na złoty kolor.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z tej porcji wyjdzie ok. 20 ciasteczek.
Smacznego!!!