Domowe bułki razowe
Składniki:
1,5 kg mąki
50 gram otrąb pszennych
150 gram płatków owsianych
8 dag drożdży
4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 jajka
8 łyżek oleju
Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, do tego otręby oraz płatki owsiane i wymieszać. Na środek wlać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże z solą i cukrem oraz rozbite jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 50 stopni na około 1/2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Bułki można wyrabiać ręką lub zrobić wałek z ciasta o średnicy około 5 cm i ciąć nożem na grubość około 2 cm. Kłaść odciątą stroną na blachę pozostawiając odstępy na wyrośnięcie ciasta. Wierzch bułek posmarować rozbitym jajkiem. Można posypać sezamem lub słonecznkiem, makiem albo innymi ziarnami i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Muszą być na wierzchu rumiane.
SMACZNEGO !!!