Domowe bułki razowe

Składniki:

Bułki surowe

1,5 kg mąki

50 gram otrąb pszennych

150 gram płatków owsianych

8 dag drożdży

4 szkl. ciepłej wody

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

2 jajka

8 łyżek oleju

Wykonanie:

Bułki surowe2

Wsypać mąkę do miski, do tego otręby oraz płatki owsiane i wymieszać. Na środek wlać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże z solą i cukrem oraz rozbite jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 50 stopni na około 1/2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Bułki można wyrabiać ręką lub zrobić wałek z ciasta o średnicy około 5 cm i ciąć nożem na grubość około 2 cm. Kłaść odciątą stroną na blachę pozostawiając odstępy na wyrośnięcie ciasta. Wierzch bułek posmarować rozbitym jajkiem. Można posypać sezamem lub słonecznkiem, makiem albo innymi ziarnami i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Muszą być na wierzchu rumiane.

SMACZNEGO !!!

Bułki po upieczeniu

Wyrób gotowy