Delikatna pieczeń rzymska z jajkiem
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczną i delikatną pieczeń rzymską, którą dawno temu robiła moja Babcia. Swoją delikatność zawdzięcza wodzie i ubitej pianie z białek. Prosta w wykonaniu. Możemy ją podać do obiadu lub zamiast wędliny na kanapkę. Najlepiej smakuje z bułeczkami domowej roboty, na które przepis też znajdziecie na moim blogu 🙂 .

Składniki:
½ kg mięsa mielonego
2 jajka surowe
3 jajka gotowane na twardo
1 szkl. ciepłej wody
4 łyżki tartej bułki
1 cebula
1 łyżka majeranku

1 łyżka mączki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Cebulę przesmażyć. Białko ubić na sztywną pianę. Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulę, bułkę tartą, wodę, surowe żółtka, mączkę ziemniaczaną oraz przyprawy (majeranek, sól, pieprz) i wymieszać. Na końcu dodać pianę i dokładnie wyrobić. Połowę mięsa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na środek położyć ugotowane jajka i przykryć pozostałą częścią mięsa. Ufor

mować roladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40 minut.
SMACZNEGO !!!
