Czekoladomisu – pychotka :)
Dzisiaj chciałabym Wam polecić smaczne ciasto. Wbrew temu opisowi, który macie poniżej ciasto jest szybkie do zrobienia i gwarantuje Wam, że zniknie przy jednej kawie. To ciasto palce lizać 😉

Składniki:
120 g – 150 g biszkoptów lady fingers
300 ml mleka
190 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek gotowanej wody
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
-
- 50 g czekolady wrzucić do mleka. Rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia lub ostudzić w misce z zimną wodą.
- Formę 23cm x 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. W zimnym czekoladowym mleku moczyć biszkopty i układać na blasze jeden obok drugiego.
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Ubijając dodawać po 1 łyżce mascarpone.
- 50 g czekolady wrzucić do mleka. Rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia lub ostudzić w misce z zimną wodą.
- Masę podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na biszkopty.
- Resztę biszkoptów namoczyć w pozostałym mleku czekoladowym i ułożyć na masie śmietanowej.
- Do reszty mleka czekoladowego wrzucić 130 g czekolady i rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
- Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody (ja używam żelatynę, której wcześniej nie trzeba namaczać w zimnej wodzie – Gellwe). Wlać do rozpuszczonej czekolady. Studzić w misce z zimną wodą do momentu, aż masa zacznie się robić gęsta.
- Dodać do pozostałej masy mascarpone. Wymieszać energicznie łyżką. Wyłożyć na ciasto. Zetrzeć na tarce pozostałą czekoladę.
- Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, ale wtedy u mnie już go nie ma ;).
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!