Cytrynowe ptasie mleczko – pychotka

Moja najnowsza propozycja na ptasie mleczko. Dzięki cytrynie rozpływa się w ustach 🙂

Biszkopt:

Składniki:

3 jajka

85 g mąki tortowej

70 g cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia





Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C około 25 minut.

Forma do ciasta o wymiarach: 23cm x 35cm

MASA SEROWA:

Składniki:

1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam President)

½ litra śmietany kremówki 30%

1 ½ szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

Sok z 1 cytryny

Skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo: marmolada malinowa

Wykonanie:

Dokładnie umyć 1 cytrynę. Sparzyć gotowaną wodą. Osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o cienkich oczkach. Wycisnąć sok. Żelatynę wsypać do 1 szklanki gotowanej wody i dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno.

Do masy twarogowej dodać puder przesiany przez sitko oraz sok z cytryny i skórkę. Delikatnie utrzeć. Porcjami dodawać śmietanę i delikatnie miksować (na małych obrotach). Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać mikserem.



Biszkopt posmarować marmoladą malinową lub o dowolnym smaku. Wlać masę serową na biszkopt.

Polewa:

8 kostek czekolady

8 łyżek wody

Wszystkie składniki rozpuścić, nie gotować. Do gorącej polewy dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dobrze wymieszać, aby się rozpuściła. Ozdobić wg uznania

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

P