Cukiniowa Baba
Składniki:
400 g mąki tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka kakao
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier i cukry waniliowe, olej, startą cukinię i delikatnie wymieszać. Dodać rozbełtane jajko i ponownie delikatnie wymieszać.
Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niej 2/3 porcji ciasta. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Mmm, taka mięciutka i pulchniutka, musiała być pyszna! 🙂
Ciekawy przepis:) Skorzystam 🙂