Cukiniowa Baba

Składniki:

400 g cukiniibabka cukiniowa3

400 g mąki tortowej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

250 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

2 jajka

200 ml olejubabka cukiniowa

1 łyżka kakao

Cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać cukier i cukry waniliowe, olej, startą cukinię i delikatnie wymieszać. Dodać rozbełtane jajko i ponownie delikatnie wymieszać.babka cukiniowa1

Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niej 2/3 porcji ciasta. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Babkę oprószyć cukrem pudrem.

babka cukiniowa2

Smacznego !!!