Cukinia
U mnie w kuchni ostatnio rządzi cukinia. Postanowiłam o niej poczytać i podzielić się tymi informacjami z Wami.
Cukinia inaczej kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech stąd nazwa cukinia. Kabaczki należą do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Wartość energetyczna 100g cukinii wynosi 15kcal. Oprócz tego ich główną zaletą jest wyborny smak. I tu się zgadzam w stu procentach :).
Co zawiera:
beta-karoten – pomaga zapobiegać trądzikowi, nowotworom oraz zwyrodnieniu plamki żółtej, 1 szklanka uduszonej cukinii dostarcza 8,5 mg beta-karotenu, co stanowi 107% dziennego zapotrzebowania,
błonnik – pomaga obniżyć poziom poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Nierozpuszczalny błonnik daje uczucie sytości i pozbawia zaparć,
luteina – chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą oraz nowotworami jelita grubego,
magnez – chroni przed alergią, astmą, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, kamieniami nerkowymi oraz uwaga kobitki 😉 przed zespołem napięcia miesiączkowego,
potas – pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, kamieni nerkowych i wylewu, 1 szklanka uduszonej cukinii dostarcza 25% dziennego zapotrzebowania,
tiamina – wpływa na poprawę pamięci i nastroju,
witamina B6 – zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby serca i depresji,
witamina C – może zapobiegać zaćmie i chorobom przewlekłym,
dlatego korzystajmy z cukinii jak najwięcej. Pamiętajcie przy tym, że gotowanie i pieczenie nie niszczy beta-karotenu, lecz jeśli gotujemy cukinię w wodzie, stracimy witaminy z grupy B.
A ja mam dla Was kolejny przepis na pyszny dodatek do dań głównych. Oto on:
Cukinia
Sól
Pieprz
Ketchup
Składniki dobieramy do ilości porcji.
Cukinię pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać. Polać dowolną ilością ketchupu. Ponownie wszystko razem wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Smacznego !!!
Również uwielbiam cukinię i eksperymenty z nią. Polecam swój najnowszy przepis, czyli tartę z cukinią, szpinakiem i mozarellą.
http://szybkozdrowo.blog.pl/2014/08/15/tarta-zytnia-z-warzywami-i-mozarella/
Ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę bardzo łatwo się ją uprawia- dzięki temu codziennie mam nową dostawę z własnej grządki 🙂
To dokładnie tak jak ja 🙂 Pozdrawiam !!!