Ciasto włoskie
Dzisiaj polecam Wam bardzo smaczne ciasto, które wymyśliła moja Mama. Pięknie wygląda i super smakuje ;). Bardzo polecam.
Składniki:
0,5 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny (250g)
3 szkl. mąki tortowej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
1 cukier waniliowy Gellwe
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka można zamrozić i wykorzystać w przyszłości do bezy. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć równomiernie na dwóch blachach (25cm x 40cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Składniki:
5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
3 łyżki wody
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 40 – 45 minut.
1 krem waniliowy – przygotować według wskazań producenta
1 mleczko kajmak – smak czekoladowy (460g)
1 mały dżem porzeczkowy
Na spód blachy położyć jedną część ciasta kruchego i posmarować dżemem. Na to wyłożyć więcej jak ¾ mleczka czekoladowego i przykryć biszkoptem. Wyłożyć na niego krem waniliowy i przykryć ciastem kruchym. Wierzch ciasta posmarować pozostałym mleczkiem czekoladowym.
Smacznego!!!
I BARDZO FAJNY ,ORYGINALNY PRZEPIS;) JA ZAPRASZAM NA PLEŚNIACZEK Z TRUSKAWKAMI:POZDRAWIAM:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/plesniaczek-truskawkowyodkrywamy.html