Ciasto włoskie

Dzisiaj polecam Wam bardzo smaczne ciasto, które wymyśliła moja Mama. Pięknie wygląda i super smakuje ;). Bardzo polecam.

 

Ciasto kruche:ciasto włoskie2

Składniki:

0,5 szkl. cukru  pudru

1 kostka margaryny (250g)

3 szkl. mąki tortowej

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe

1 cukier waniliowy Gellwe

 ciasto włoskie1

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka można zamrozić i wykorzystać w przyszłości do bezy. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć równomiernie na dwóch blachach (25cm x 40cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

 

Biszkopt:ciasto włoskie4

Składniki:

5 jajek

1 szkl. mąki

1 szkl cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe

3 łyżki wody

1 łyżka octu

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 40 – 45 minut.

 

Wykończenie:ciasto włoskie3

1 krem waniliowy – przygotować według wskazań producenta

1 mleczko kajmak – smak czekoladowy (460g)

1 mały dżem porzeczkowy

 

Na spód blachy położyć jedną część ciasta kruchego i posmarować dżemem. Na to wyłożyć więcej jak ¾ mleczka czekoladowego i przykryć biszkoptem. Wyłożyć na niego krem waniliowy i przykryć ciastem kruchym. Wierzch ciasta posmarować pozostałym mleczkiem czekoladowym.

 

Smacznego!!!