Ciasto szampańskie
Dzisiaj chciałabym Wam polecić stary, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szampańskie. Polecam 🙂
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 15 minut.
½ litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
100 ml wody
½ szklanki cukru + 2 łyżki do zasypania wiśni
2 łyżki kakao
1 szklanka wypestkowanych wiśni lub czereśni
2 łyżki rodzynek
Ok. 70 ml spirytusu
Wykonanie:
Wiśnie i rodzynki wymieszać z 2 łyżkami cukru. Zalać spirytusem. Pozostawić na około 24 godziny. Najlepiej zrobić to w zakręcanym słoiku.
W garnku rozpuścić cukier, kakao, wodę i zagotować. Lekko ostudzić i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Śmietanę ubić i dodać wystudzoną masę z żelatyną. Mieszać łopatką od miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać namoczone w spirytusie wiśnie i rodzynki oraz około 50 ml zalewy z wiśni. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Uwaga!!! Wszystkie czynności od momentu ubicia śmietany należy wykonywać szybko tak, aby żelatyna z masą kakaową nie zgęstniała nam przed dodaniem do śmietany. Masa kakaowa z żelatyną przed dodaniem do śmietany nie może być wystudzona za mocno.
Forma do ciasta o wymiarach: 23,5 cm X 23,5 cm
Smacznego!!!