Ciasto Salceson – wspomień dzieciństwa czar
To kolejny przepis na smaczne ciasto z owocami, tym razem z jabłkami. Ciasto swoim wyglądem przypomina kiełbasę o tej samej nazwie, ale oprócz tego nie ma z nim nic wspólnego. Pycha. Polecam 😉
Składniki:
1 łyżka wody
1 ½ szkl. oleju
1 ½ szkl. cukru
3 szkl. mąki
6 jajek
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka sody
1 kg jabłek
Jabłka pokroić w kostkę.
Wodę, olej, cukier i mąkę wsypać do miski i wymieszać mikserem. Dodawać po 2 jajka i ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać sodę i kakao przesiane przez sitko i ponownie wymieszać mikserem. Do tak przygotowanego ciasta dodać wcześniej przygotowane jabłka i wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut.
Polać polewą czekoladową, na którą przepis znajduje się: http://przepisybabci.blog.pl/2014/04/03/najlepsze-ciasto-miodowe/
SMACZNEGO !!!
Witam. Uwielbiam to ciasto, kojarzy mi się z dzieciństwem.
Zapraszam do zaglądnięcia do mnie, dopiero zaczynam http://www.megly.pl też piszę o gotowaniu 🙂
Uwielbiam takie ciasta!
Na jaka wielkosc formy powinno byc eylane ciasto?
23cm x 39cm
Zrobilam ciasto wg przepisu. Wyszlo bardzo smaczne, ale srodek ciasta bardzo wyrosl a potem po wyjeciu z piekarnika szybko opadl i w srodku ciasto jest mokre jak niedopieczone czemu?
Witam. To nie powinno się zdarzyć. Może coś z piekarnikiem nie tak, a może u Pani trzeba z 5-10 minut dłużej popiec. Gorąco pozdrawiam 🙂