Ciasto „Salceson” w odświeżonej wersji
Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ciasto mojego dzieciństwa według przepisu mojej Babci w ulepszonej wersji. Zamiast cukru białego dodałam cukier brązowy, jabłka zamieniałam na gruszki i okrasiłam to wszystko mleczną czekoladą. Rewelacja. Polecam 🙂

Składniki:
1 łyżka wody
¾ szklanki oleju rzepakowego (np. Wielkopolski lub Kujawski)
½ szklanki cukru brązowego
1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450
4 małe jajka lub 3 duże
2 czubate łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka olejku pomarańczowego
2 gruszki (średnie)
80 g mlecznej czekolady
Na formę: 12cm x 30cm
Wykonanie:
- Wodę, olej, olejek pomarańczowy, cukier brązowy, mąkę wsypać do miski i wymieszać mikserem.
- Dodać jajka i ponownie utrzeć.
- Dodać sodę, kakao, cynamon przesiane przez sitko i utrzeć.
- Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 40-45 minut.
- Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową. (Ja rozpuściłam 40 g czekolady mlecznej w 6 łyżkach mleka, dodałam trochę mąki dla zagęszczenia, zagotowałam i polałam ciasto).
Smacznego!!!