Ciasto „Salceson” w odświeżonej wersji

Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ciasto mojego dzieciństwa według przepisu mojej Babci w ulepszonej wersji. Zamiast cukru białego dodałam cukier brązowy, jabłka zamieniałam na gruszki i okrasiłam to wszystko mleczną czekoladą. Rewelacja. Polecam 🙂

Składniki:




1 łyżka wody

¾ szklanki oleju rzepakowego (np. Wielkopolski lub Kujawski)

½ szklanki cukru brązowego

1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450

4 małe jajka lub 3 duże

2 czubate łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 łyżka olejku pomarańczowego

2 gruszki (średnie)

80 g mlecznej czekolady

Na formę: 12cm x 30cm

Wykonanie:

  1. Wodę, olej, olejek pomarańczowy, cukier brązowy, mąkę wsypać do miski i wymieszać mikserem.
  2. Dodać jajka i ponownie utrzeć.
  3. Dodać sodę, kakao, cynamon przesiane przez sitko i utrzeć.
  4. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 40-45 minut.
  7. Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową. (Ja rozpuściłam 40 g czekolady mlecznej w 6 łyżkach mleka, dodałam trochę mąki dla zagęszczenia, zagotowałam i polałam ciasto).Smacznego!!!