Ciasto poezja

Ciasto śmietankowe na biszkopcie z warstwami galaretek to bardzo lekki i puszysty deser. Samo rozpływa się w ustach 🙂

Biszkopt ciemnypoezja2

Składniki:

5 jajek

1 szkl. cukru

2 łyżki mąki

3 łyżki mączki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 poezja3

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 35 minut.

 

Wykończenie:poezja1

¾ litra śmietany kremówki 36%

2 paczki galaretki o smaku owoców leśnych

2 paczki galaretki ananasowej

Jagody kamczackie (lub inne owoce)

Żelatyna – 3 czubate łyżki

½ czekolady mlecznej

 

Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 3 szklankach wody. Tak samo postąpić z galaretką ananasową.

Na spód kładziemy biszkopt. Następnie ubijamy ¼ litra śmietany. Namaczamy 1 czubatą łyżkę żelatyny w odrobinie zimnej wody. Po czym zalewamy małą ilością wrzątku i rozpuszczamy. Łączymy ze śmietaną i wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia. Na sztywną śmietanę sypiemy jagody (ilość dowolna – jak kto lubi) i wylewamy galaretkę z owoców leśnych. Ponownie wstawiamy do lodówki.poezja5

Na gęstą galaretkę wylewamy galaretkę ananasową i do lodówki. W między czasie ubijamy ½ litra śmietany. Rozpuszczamy (postępujemy jak wyżej) 2 czubate łyżki żelatyny. Łączymy ze śmietaną i lejemy na wierzch ciasta. Na zastygniętą wierzchnią warstwę ścieramy  na tarce o grubych oczkach czekoladę mleczną.  

 

Smacznego !!!