Ciasto poezja
Ciasto śmietankowe na biszkopcie z warstwami galaretek to bardzo lekki i puszysty deser. Samo rozpływa się w ustach 🙂
Składniki:
5 jajek
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 35 minut.
¾ litra śmietany kremówki 36%
2 paczki galaretki o smaku owoców leśnych
2 paczki galaretki ananasowej
Jagody kamczackie (lub inne owoce)
Żelatyna – 3 czubate łyżki
½ czekolady mlecznej
Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 3 szklankach wody. Tak samo postąpić z galaretką ananasową.
Na spód kładziemy biszkopt. Następnie ubijamy ¼ litra śmietany. Namaczamy 1 czubatą łyżkę żelatyny w odrobinie zimnej wody. Po czym zalewamy małą ilością wrzątku i rozpuszczamy. Łączymy ze śmietaną i wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia. Na sztywną śmietanę sypiemy jagody (ilość dowolna – jak kto lubi) i wylewamy galaretkę z owoców leśnych. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Na gęstą galaretkę wylewamy galaretkę ananasową i do lodówki. W między czasie ubijamy ½ litra śmietany. Rozpuszczamy (postępujemy jak wyżej) 2 czubate łyżki żelatyny. Łączymy ze śmietaną i lejemy na wierzch ciasta. Na zastygniętą wierzchnią warstwę ścieramy na tarce o grubych oczkach czekoladę mleczną.
Smacznego !!!
Jak ono fajnie wygląda, musi być bardzo smakowite!