Ciasto pod chmurką
Składniki:
7 białek
230 gram cukru
230 gram cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę (25cm x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej nie zdejmiemy bezy z blachy). Bezę wysuszyć. Przez pierwsze 20 minut suszymy w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 1 godzinę i 10 minut.
Z tego względu, ze ja miałam zamrożone białka, zrobiłam krem do niej według niżej podanego przepisu. Jeśli Wy nie macie zamrożonego białka możecie zrobić krem z żółtek, na który przepis znajduje się przy cieście Wenecja: http://przepisybabci.blog.pl/2014/05/09/pyszne-ciasto-wenecja/ Możecie wziąć 7 żółtek. I tym sposobem nic się Wam nie zmarnuje 😉
Krem:
Składniki:
2 łyżki mąki
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
½ szkl. cukru
2 szkl. mleka
1 kostka masła
Wykonanie:
1 ½ szkl. mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. W ½ szkl. mleka rozpuścić mąkę i mączkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka (przygotować tak jak budyń). Do wystudzonej masy miksując stopniowo dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykończenie:
Na spód blachy kładziemy jedną bezę. Na nią wykładamy krem i przykrywamy drugą bezą. Ciasto polać polewą rozpuszczoną czekoladą (pół tabliczki czekolady rozpuścić w garnku z 1 łyżką mleka).
Smacznego!!!