Ciasto piankowo-brzoskwiniowe

Składniki:

0,5 l śmietanki kremówki 36%

2 galaretki brzoskwiniowe

1 łyżka żelatynyciasto piankowo-brzoskwiniowe

1 puszka brzoskwiń

1 paczka biszkoptów

 Na tortownicę o średnicy 26cm

Wykonanie:

Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance, a drugą w 1,5 szklanki gotowanej wody.

Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie, zalać 1/3 szklanki gotowanej wody i rozpuścić. Żelatynę połączyć z galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.

¾ brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę pozostawić do dekoracji.

Biszkopty namoczyć w soku z brzoskwiń i ułożyć na dnie tortownicy.

Śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie dodać lekko gęstniejącą galaretkę połączoną z żelatyną. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.

ciasto piankowo-brzoskwiniowe1Gotową masę wylać na przygotowane wcześniej biszkopty. Wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Wierzch udekorować pozostałymi brzoskwiniami według własnego uznania. Zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.

 

Smacznego!!!