Ciasto piankowo-brzoskwiniowe
Składniki:
0,5 l śmietanki kremówki 36%
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
1 paczka biszkoptów
Na tortownicę o średnicy 26cm
Wykonanie:
Jedną galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance, a drugą w 1,5 szklanki gotowanej wody.
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie, zalać 1/3 szklanki gotowanej wody i rozpuścić. Żelatynę połączyć z galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
¾ brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę pozostawić do dekoracji.
Biszkopty namoczyć w soku z brzoskwiń i ułożyć na dnie tortownicy.
Śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie dodać lekko gęstniejącą galaretkę połączoną z żelatyną. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
Gotową masę wylać na przygotowane wcześniej biszkopty. Wstawić na 0,5 godziny do lodówki. Wierzch udekorować pozostałymi brzoskwiniami według własnego uznania. Zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!!!