Ciasto orzechowe z musem jabłkowym
Witajcie,
Dzisiaj polecam pyszny orzechowiec z jabłkami. W połączeniu z kremem orzechowym smakuje rewelacyjnie i z pewnością zaspokoi gusta waszych gości. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach 🙂

Biszkopt orzechowy:
Składniki:
5 jajek
25 dag mielonych orzechów
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić w chopperze lub blenderze. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka, ubić. Składniki sypkie zmieszać razem i na koniec stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cm x 35cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Krem orzechowy:
Składniki:
¾ szklanki mleka
¾ szklanki cukru pudru
15 dag grubo mielonych orzechów
20 dag masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie: Mleko, cukier, cukier waniliowy prażyć w garnku na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Masę przestudzić. Masło utrzeć dodając partiami przestudzone orzechy.

Mus jabłkowy:
Składniki:
1 kg jabłek obranych i oczyszczonych z ziaren
2 galaretki agrestowe lub winogronowe
1 szklanka wody
Wykonanie:
Obrane i oczyszczone jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać szklankę wody i gotować chwilę, zależy od gatunku jabłek. Muszą być aldente. Zdjąć z ognia, wsypać dwie galaretki. Dobrze wymieszać. Przestudzony i lekko gęstniejący nakładać na krem.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt orzechowy – krem orzechowy – mus jabłkowy



Smacznego!!!
http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/31/ciasto-orzechowe-pychotka/