Ciasto krówka – smaczne i niedrogie
Witajcie,
dzisiaj chcę Wam polecić pyszne ciasto na weekend. Rozpływa się w ustach 🙂
Na formę prostokątna 23 cm X 39cm
Składniki na biszkopt:
140 gram mąki
130 gram cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesiany przez sitko cukier puder i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać delikatnie łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 – 35 minut.
Na wystudzony biszkopt nałożyć ubity krem karpatkowy. Ja używam takiego gotowego w trzy minuty. Krem należy przygotować wg wskazań producenta.
Polewa krówkowa:
Ok. 70 -80 gram cukierków krówek
125 gram masła
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 żółtko
180 gram orzechów arachidowych prażonych niesolonych
Wykonanie:
Żółtko roztrzepać z mlekiem.
Cukierki, cukier i masło rozpuścić ciągle mieszając na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wlać żółtko z mlekiem. Gotować, cały czas mieszając, przez ok. 7-8 minut, aż masa zgęstnieje (zacznie bulgotać). Ostudzić garnek z masą wstawiając do zimnej wody. Letnią masą polać krem (nie może być ani za gorąca, ani za zimna). Natychmiast posypać orzechami arachidowymi. Wstawić do lodówki.
Smacznego!!!