Ciasto królewskie z wiórkami kokosowymi
Polecam smaczne ciasto z kremem i wiórkami kokosowymi. Biszkopt jest bardzo delikatny, a krem smakuje jak „miodek” 😀
6 jajek
1 ¼ szkl. mąki
1 ¼ szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 55 minut.
½ szkl. mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 żółtko
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do garnka. Garnek postawić na mały ogień, ciągle mieszając ugotować masę jak budyń.
Wykończenie:
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki margaryny
Wiórki przysmażyć na margarynie.
Na zimny lub najlepiej przygotowany kilka godzin wcześniej biszkopt wyłożyć krem. Posypać przysmażonymi wiórkami kokosowymi. Przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego !!!