Ciasto Delicja – pycha!!!
Tym ciastem na pewno oczarujecie domowników i znajomych. Polecam :).
6 jajek
1 ½ szkl. mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 ¼ szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
2 galaretki agrestowe
0,9 litra marmolady jabłkowej
Krem karpatkowy (polecam Gellwe)
1 kostka masła
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wlać do marmolady i dokładnie wymieszać.
Krem karpatkowy przygotować według wskazań producenta i na koniec dodać masło. Masło dodawać partiami.
Biszkopt przekroić na połowę. Na dolną warstwę nałożyć nieco więcej niż połowę kremu. Na to wyłożyć lekko gęstniejącą masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować resztą kremu. Polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
Smacznego!!!