Ciasto Delicja – pycha!!!

Tym ciastem na pewno oczarujecie domowników i znajomych. Polecam :).

 

Składniki na biszkopt:delicja1

6 jajek

1 ½ szkl. mączki ziemniaczanej

1 łyżka mąki tortowej

1 ¼ szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta solidelicja

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

 

Pozostałe składniki:delicja3

2 galaretki agrestowe

0,9 litra marmolady jabłkowej

Krem karpatkowy (polecam Gellwe)

1 kostka masła

1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wlać do marmolady i dokładnie wymieszać.

Krem karpatkowy przygotować według wskazań producenta i na koniec dodać masło. Masło dodawać partiami.

delicja2Biszkopt przekroić na połowę. Na dolną warstwę nałożyć nieco więcej niż połowę kremu. Na to wyłożyć lekko gęstniejącą masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch posmarować resztą kremu. Polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

 Smacznego!!!