Ciasto czekoladowo-kokosowe
To stary przepis Babci, przerobiony trochę przez Mamę. Uwielbiam takie przepisy, proste i smaczne. Polecam 😉

Składniki:
8 jajek
1 ½ szklanka cukru brązowego
3 szklanki mąki tortowej
16 łyżek oleju rzepakowego
16 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przyprawa do piernika
½ szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Stopniowo na przemian, ubijając dolewać olej i wodę. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wymieszać.

Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, a do drugiej kakao z przyprawą do piernika. Ciasto wykładać na blachę (23cm x 35cm) łyżką, robić szachownicę, aż do wyczerpania ciasta.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1700C przez 45 minut. Po przestudzeniu polać polewą lub ozdobić według uznania.


Smacznego!!!
Polecam również ciasto http://www.przepisybabci.com.pl/2019/07/25/ciasto-bezowe-cycuszki/