Ciasto Como z kremem mascarpone – pycha!!!
Dzisiaj chciałabym Wam polecić ciasto z kremem z serka mascarpone. Ciasto czekoladowe z bezą według przepisu mojej Babci przekładane kremem z serka mascarpone zachwyci Wasze podniebienie. Gorąco polecam!!!
Przepis na blachę o wymiarach 25cm x 40 cm
Ciasto czekoladowe:
Składniki:
6 jajek
¾ kostki margaryny
1 szkl. mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka zużyjemy do bezy. Żółtka, cukier, margarynę utrzeć. Dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Beza:
Składniki:
180 gram cukru
180 gram cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej nie zdejmiemy bezy z blachy). Bezę wysuszyć. Przez pierwsze 20 minut suszymy w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 1 godzinę i 10 minut.
Krem Mascarpone:
170 gram białej czekolady
200 gram serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Rondelek postawić na garnku z ciepłą wodą ustawionym na małym gazie i rozpuścić czekoladę. Nie doprowadzać wody do wrzenia. Do rozpuszczonej czekolady dodawać powoli serek mascarpone i dokładnie wymieszać miksując. Śmietanę ubić na sztywno. Powoli dodawać do masy serkowo-czekoladowej. Masa serkowo-czekoladowa musi być przestudzona. Uwaga, jeśli masa nam się zwarzy to dodajemy łyżkę oleju i miksujemy. Masa odzyska swoją konsystencję. Zapraszam do obejrzenia filmu jak wykonać krem mascarpone:
https://www.youtube.com/watch?v=u_YO4XSM9Us
Na spód kładziemy ciasto czekoladowe, na które wykładamy krem. Na wierzch beza. Możemy polać polewą czekoladową, na którą przepis znajdziesz na: http://przepisybabci.blog.pl/2014/04/03/najlepsze-ciasto-miodowe/
Smacznego!!!
O ja cię kręcee .. A wygląda dosłownie bombowo. Rewelacja, takie eleganckie ciasto jak tak mogę je określić. Koniecznie wypróbuję 😉
Zapraszam. 😉
Robiłam i serdecznie polecam! Mimo, iż ciasto trochę pracochłonne to jak najbardziej jest warte pracy w nie włożonej! Dla miłośników mega słodkich ciast – pycha!!!
ciasto bardzo dobre, ale również bardzo słodkie.
Zrobiłam trochę zmienioną wersję, bo dodałam 500 ml śmietanki i 30 g wiecej serka, bo akurat tyle mi zostało. Wyszło super.
Następnym razem spróbuję na cieńkim biszkopcie.