Ciasto budyniowe z owocami i kruszonką

Dzisiaj kolejny przepis z Babcinego zeszytu na pyszne, szybkie i tanie ciasto z owocami i kruszonką.  Często przyrządzam ciasta, które są szybkie do zrobienia, a zarazem smaczne. Do przygotowania tego ciasta użyłam mrożonych owoców, które zimą są idealnym dodatkiem do tego typu wypieków. Pamiętajcie tylko, aby nie rozmrażać owoców. Wyjmujemy je z zamrażarki bezpośrednio przed posypaniem na ciasto i obtaczamy delikatnie w mące, aby nie wpadły do środka.

Składniki:

250 g masła lub margaryny  

2 szklanki mąki tortowej typ 450

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek kwaśnej śmietany 18%

Owoce

Na formę do babek o średnicy 24cm



Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Miksować jeszcze przez około 3-5 minut. Budyń, mąkę, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do utartej margaryny. Wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jedna porcja ciasta wystarczy na formę do babek o średnicy 24 cm. Odłożyć 3 łyżki ciasta i dodać do nich śmietanę. Zmiksować. Na blachę wyłożyć pozostałą (większą) część ciasta. Na to poukładać owoce. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę ze śmietaną. 

Można posypać kruszonką. Ja robię ją tak: – 2 łyżki masła – 2 łyżki cukru – mąki tyle, aby powstała kruszonka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40 minut.

Smacznego!!!