Ciasto bezowo-orzechowe – pychotka !!!

I warstwa

beza-orzech2Beza:

Składniki:

5 białek

125 gram cukru

125 gram cukru pudru

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać przesiany przez sitko cukier puder. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę (25cm x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia (inaczej nie zdejmiemy bezy z blachy). Bezę wysuszyć. Przez pierwsze 20 minut suszymy w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy jeszcze przez 1 godzinę i 10 minut.

 beza-orzech

II warstwa

Ciasto

Składniki:

2 jajka

2/3 szkl. cukru

1,5 szkl. mąki tortowej

10 dag margaryny

1 łyżka smalcu

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

1,5 łyżki cukru pudru

1 słoik dżemu malinowego lub agrestowego lub wg uznania

10 dag orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, dodać: 1/3 szkl. cukru, żółtka, margarynę, smalec, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko zagnieść, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto rozłożyć na blachę o wymiarach: 25cm x 40cm. Ciasto posmarować dżemem i posypać orzechami. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać 1/3 szkl. cukru. Po ubiciu dodać cukier puder przesiany przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Tak ubite białka nałożyć na ciasto posmarowane dżemem i posypane orzechami (orzechy posiekać na drobniejsze kawałki). Piec w piekarniku nagrzanym do 1500C przez 40 minut.

 

Wykończenie:beza-orzech1

Krem truskawkowy – przygotować według wskazań producenta

Na spód kładziemy ciasto z bezą i orzechami, wykładamy krem i przykrywamy bezą. Można polać polewą czekoladową.

Smacznego !!!