Ciasto „Bezowe cycuszki”
To kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto wymaga trochę czasu, aby je przygotować, ale naprawdę warto. Polecam!!!

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
6 łyżek mączki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, a następnie żółtka i ubijać do wymieszania z pianą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 36cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut.
Składniki na beziki:
4 białka
1 ¼ szklanki cukru kryształ
½ łyżki octu jabłkowego
3 łyżki mąki kokosowej
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier, miksować około 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyciskać szprycą na blachę wielkości piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, małe beziki. Suszyć w temperaturze 130 stopni przez 45 minut. Następnie skręcić temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 1 godzinę i 40 minut. Można zrobić jedną blachę bezików, (bo tyle wystarczy na ciasto), a z reszty masy mały torcik.


Składniki na krem:
4 żółtka
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mączki (skrobi) ziemniaczanej
2 ½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru kryształ
Cukier waniliowy
200 g masła 82%
Wykonanie:
Żółtka i mąki utrzepać w miseczce widełką od miksera w 1 szklance mleka. 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej masy z żółtkami wlać ok. 2 łyżki gotującego się mleka w celu zahartowania, a następnie połączyć z gotującym się mlekiem. Ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu zmiksować z 1 kostką (200g) masła 82%.
Dodatkowo:
Ok. 200 g marmolady malinowej lub innej
Przełożenie:
Biszkopt – marmolada – krem – beziki




Smacznego!!!
Jeśli zrobicie torcik możecie na niego nałożyć ten krem:
Witam. Jaką inna mąkę zamiast kokosowej można dodać? Czy ziemniaczana może być?
Witam. Zamiast maki kokosowej może Pani dać wiórki kokosowe, tyle co mąki kokosowej czyli 3 łyżki. Pozdrawiam 🙂