Ciasto „Bezowe cycuszki”

To kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto wymaga trochę czasu, aby je przygotować, ale naprawdę warto. Polecam!!!

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru kryształu

6 łyżek mączki ziemniaczanej

3 łyżki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, a następnie żółtka i ubijać do wymieszania z pianą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 36cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut.

Składniki na beziki:

4 białka

1 ¼ szklanki cukru kryształ

½ łyżki octu jabłkowego

3 łyżki mąki kokosowej

Szczypta soli



Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier, miksować około 10 minut. Dodać ocet i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyciskać szprycą na blachę wielkości piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, małe beziki. Suszyć w temperaturze 130 stopni przez 45 minut. Następnie skręcić temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 1 godzinę i 40 minut. Można zrobić jedną blachę bezików, (bo tyle wystarczy na ciasto), a z reszty masy mały torcik.

Składniki na krem:

4 żółtka

2 łyżki mąki tortowej

3 łyżki mączki (skrobi) ziemniaczanej

2 ½ szklanki mleka

¾ szklanki cukru kryształ

Cukier waniliowy

200 g masła 82%

Wykonanie:

Żółtka i mąki utrzepać w miseczce widełką od miksera w 1 szklance mleka. 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej masy z żółtkami wlać ok. 2 łyżki gotującego się mleka w celu zahartowania, a następnie połączyć z gotującym się mlekiem. Ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu zmiksować z 1 kostką (200g) masła 82%.

Dodatkowo:

Ok. 200 g marmolady malinowej lub innej

Przełożenie:

Biszkopt – marmolada – krem – beziki

Smacznego!!!

Jeśli zrobicie torcik możecie na niego nałożyć ten krem:

Poniżej klikając w POBIERZ możecie pobrać przepis i wydrukować 🙂

Smacznego!!!