CIASTECZKA OWSIANO-JAGLANE

Znudziły mi się już tradycyjne ciasteczka owsiane, dlatego postanowiłam trochę pokombinować i wymyśliłam takie oto ciasteczka. Myślę, że będą Wam smakować. Takie ciasteczka możemy zrobić na szybko, np. gdy spodziewamy się gości zapowiedzianych na ostatnią chwilę. W sam raz do kawki.  Polecam 🙂

Składniki:

200 g masła 82% o temp. pokojowej

½ szklanki cukru brązowego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

1 szklanka mąki tortowej lub wrocławskiej

1 szklanka płatków jaglanych

1 ½ szklanki płatków owsianych

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

100 g rodzynek wcześniej sparzonych wodą

3 łyżki sezamu

3 – 4 łyżki ziaren słonecznika i dyni



Wykonanie:

Do miski wrzucić wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Z ciasta formować w rękach kulki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać. Zachować odstępy. Piec w piekarniku termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez około 18 – 20 minut.

Smacznego!!!