Ciasteczka na ostatki
Zanim nastanie Wielki Post nacieszmy się słodkościami. Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne, nie za słodkie ciasteczka drożdżowe nadziewane jabłkami. Polecam 🙂

Składniki:
Ok.600g – 650g mąki wrocławskiej + do podsypania
250 g masła 82% o temperaturze pokojowej
5 dag (50g) drożdży
5 łyżek cukru brązowego + do posypania
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
3-4 jabłka
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, jajka, 2 łyżki cukru. W małym rondelku, na małym ogniu rozpuścić drożdże z 3 łyżkami cukru i dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić rękoma. Odstawić na kilka minut (do 30 minut), aby „odpoczęło”.

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na podłużne kawałki.

Gotowe ciasto rozwałkować jak na pierogi. Z ciasta wykroić kółka lub kwadraty. Na każdym położyć kawałek jabłka. Złożyć na pół, skleić widelcem lub rękoma. Układać na blachach wielkości piekarnika, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 15-18 minut, na złoty kolor. Z porcji otrzymamy około 40-50 ciasteczek.




Smacznego!!!
Tanio i smacznie. Muszę przetestować ten przepis.
Polecam 🙂 Smacznego 😉
Czy z cynamonem smakowałoby równie dobrze? 🙂
Oczywiście,że tak. Pozdrawiam 🙂
jutro zrobie, dzieciom zasmakują 🙂
Polecam 🙂 Pozdrawiam 😉
wyglądają smakowicie te ciasteczka, mam nadzieję że mi uda się zrobić tak piękne :-0
Dziękuję 🙂 Trzymam kciuki, na pewno wyjdą super 🙂 Pozdrawiam 😉