Ciasteczka imbirowe ( Ginger Cookies) – smaczne i zdrowe

Witajcie,

Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne i zarazem zdrowe ciasteczka imbirowe. W skład ciasteczek wchodzi masło oraz imbir, którego właściwości lecznicze wykorzystywane są powszechnie w kuchni azjatyckiej. Każdy Azjata używa imbiru do potraw oraz jako lekarstwo na przeziębienia, mdłości, a kobiety na bóle miesiączkowe. Po więcej wiadomości na temat tej przyprawy zapraszam na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html

Składniki:

2 pełne szklanki mąki typ 550

2 płaskie łyżki imbiru mielonego (z paczki)

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

170 g masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

¾ szklanki cukru brązowego jasnego

1 jajko

1 łyżka olejku waniliowego

 

Wykonanie:

Na sitko wsypać mąkę, imbir, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia.

W misce utrzeć masło z cukrami, solą, jajkiem i olejkiem waniliowym. Dodać przesiane przez sitko w/w sypkie składniki. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie bardzo miękka, ale nieklejąca.

Otaczając ręce w mące w dłoni formować niezbyt duże kulki i jedną stronę obtoczyć w cukrze brązowym. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasteczka mocno rosną na boki, dlatego potrzebują duży odstęp między sobą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 14 – 16 minut. Ja piekę na raz po dwie blaszki wielkości piekarnika.

Smacznego!!!