Ciasteczka imbirowe ( Ginger Cookies) – smaczne i zdrowe
Witajcie,
Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne i zarazem zdrowe ciasteczka imbirowe. W skład ciasteczek wchodzi masło oraz imbir, którego właściwości lecznicze wykorzystywane są powszechnie w kuchni azjatyckiej. Każdy Azjata używa imbiru do potraw oraz jako lekarstwo na przeziębienia, mdłości, a kobiety na bóle miesiączkowe. Po więcej wiadomości na temat tej przyprawy zapraszam na: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
Składniki:
2 pełne szklanki mąki typ 550
2 płaskie łyżki imbiru mielonego (z paczki)
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
170 g masła o temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
¾ szklanki cukru brązowego jasnego
1 jajko
1 łyżka olejku waniliowego
Wykonanie:
Na sitko wsypać mąkę, imbir, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia.
W misce utrzeć masło z cukrami, solą, jajkiem i olejkiem waniliowym. Dodać przesiane przez sitko w/w sypkie składniki. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa będzie bardzo miękka, ale nieklejąca.
Otaczając ręce w mące w dłoni formować niezbyt duże kulki i jedną stronę obtoczyć w cukrze brązowym. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasteczka mocno rosną na boki, dlatego potrzebują duży odstęp między sobą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 14 – 16 minut. Ja piekę na raz po dwie blaszki wielkości piekarnika.
Smacznego!!!