Ciasteczka bezowe z kremem mascarpone
Witajcie,
Dzisiaj chciałabym Wam sprzedać pomysł jak wykorzystać białka pozostałe z robienia pączków lub faworków, czy też z innych wypieków. Polecam Wam smaczne ciasteczka bezowe z kremem mascarpone. Krem nie jest za słodki i doskonale uzupełnia się ze słodyczą bezy. Zachęcam do spróbowania.
Ciasto bezowe:
6 białek
210 gram cukru kryształ
210 gram cukru pudru
Szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miksując dodawać cukier kryształ i na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Następnie dodać cukier puder przesiany przez sitko i wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy uformować krążek o średnicy ok. 5-7 cm i boku ok. 2 cm. Zrobić także parę małych bezików. Piec 20 minut w temp. 150 stopni i 110 minut w temp. 120 stopni.
Krem przygotować krótko przed przełożeniem ciastek.
Składniki na krem mascarpone:
250 gram serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i powoli dodawać serek mascarpone. Miksować przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wystudzeniu ciastka wypełnić kremem i na środku położyć małą bezę.
Smacznego!!!