Ciasteczka Babuni na budyniach
Dzisiaj polecam Wam pyszne ciasteczka według przepisu mojej Babci. Pamiętam jak wypiekałyśmy stosy ciastek na Święta, a ten zapach …, jaki rozchodził się po naszym domu jest nie do opisania. Tradycyjne smakowitości. Są tanie i łatwe w wykonaniu 😉

Składniki:
250 g masła
125 g margaryny
500 g mąki typ 650
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
Ok. 25 – 30 dag marmolady z malin lub porzeczek
Biała czekolada
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj posiekane masło i margarynę oraz proszek do pieczenia, żółtka i proszek budyniowy. Składniki zagnieść rękoma.
Ciasto podziel na połowę i rozwałkuj na grubość ok.4 milimetrów (aby nie było za cienkie). Wykrawaj z ciasta dowolne kształty. W najwyżej w połowie ciastek po środku zrób dziurkę małym kieliszkiem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej ciastka (nie musisz zostawiać zbyt dużych odstępów). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut.

Część upieczonych ciastek (bez dziurek) posmaruj marmoladą. Na wierzch kładź ciasto z dziurką lub bez, lekko dociśnij. Polej rozpuszczoną białą czekoladą lub lukrem. Dekoruj ciasteczka według własnego pomysłu i podziel się w komentarzu. Zapraszam 🙂

Smacznego!!!
Mam dżem z morwy czarnej, wypróbuję go jako nadzienie do ciasteczek.
O, tak. Będą pyszne. 🙂
świetne ciasteczka
Dziękuję. Polecam 🙂