Chrupiące i smaczne gofry – wspomnień lata czar
Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na smaczne i chrupiące gofry jak z budki, dlatego kojarzą mi się z latem.
Składniki:
500 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 jajek
1 ½ szklanki cukru brązowego
1 łyżka octu
½ (125g) kostki masła
400 ml mleka
Olejek waniliowy
Wykonanie:
Masło rozpuścić. Mleko wymieszać z octem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem. Dodać mleko, rozpuszczone masło i dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olejek i wymieszać mikserem. Dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto jest gęste. Ciasto wykładać chochlą na rozgrzaną i wysmarowaną masłem lub olejem gofrownicę i wypukłą stroną chochli rozprowadzić po całej powierzchni.
Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. U mnie wyniósł 4 minuty. Jak wyjmuję gofry po upieczeniu z gofrownicy to odkładam je na ręcznik papierowy, aby trochę odparowały. Z tej porcji otrzymałam 18 gofrów.
Gofry można podawać z cukrem pudrem lub marmoladą czy bitą śmietaną lub zupełnie dowolnie.
Smacznego!!!