Chlebek pszenny z twarogiem
Składniki:
40 g drożdży
50 g cukru
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
150 g półtłustego twarogu
1 jajko
30 g masła
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić dołek i rozkruszyć w nim drożdże. Dodać cukier, wlać letnie mleko i wymieszać. Następnie dodać rozkruszony twaróg, jajko, sól i ponownie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do piekarnia nagrzanego do 50 stopni.
Ja podzieliłam ciasto na dwa chlebki, ale lepiej jest zrobić jeden. Chlebek będzie wyższy.
Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej chlebek i odstawić jeszcze na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Smacznego!!!
mniam! wygląda pysznie!