Chlebek pszenny z twarogiem

Składniki:

500 g mąki pszennejchlebek z twarogiem1

40 g drożdży

50 g cukru

125 ml mleka

1 łyżeczka soli

150 g półtłustego twarogu

1 jajko

30 g masła

 

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić dołek i rozkruszyć w nim drożdże. Dodać cukier, wlać letnie mleko i wymieszać. Następnie dodać rozkruszony twaróg, jajko, sól i ponownie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do piekarnia nagrzanego do 50 stopni.

Ja podzieliłam ciasto na dwa chlebki, ale lepiej jest zrobić jeden. Chlebek będzie wyższy.

chlebek z twarogiemPodłużną foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej chlebek i odstawić jeszcze na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Smacznego!!!