Buraczki z cukinią na zimę w słoiki
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszne.

Z tego przepisu otrzymamy ok. 13 słoików po 0,66 litra
Składniki:
3 kg buraczków
2,5 kg cukinii bez ziaren i skórki
½ kg cebuli
6 dużych ząbków czosnku
Składniki na zalewę:
2 l wody
1 ½ szklanki octu winnego czerwonego lub jabłkowego z naturalnej fermentacji
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Dodatkowo:
Pieprz w ziarenkach, ziele angielskie
Wykonanie:
Składniki zalewy połączyć i zagotować. Buraczki ugotować (gotować ok. 35 minut w zależności od wielkości), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać, wydrążyć z ziaren i zetrzeć na tej samej tarce, co buraczki. Po starciu cukinię przełożyć na duży durszlak i przelać wrzątkiem. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać przestudzoną zalewą i ponownie wymieszać.

Do każdego słoika, na dno wrzucić po 3 ziarna pieprzu oraz 1 ziela angielskiego. Nakładać buraczki wraz z zalewą. Słoiki zamknąć. Wstawić do kociołka wyłożonego czystym ręcznikiem kuchennym, Zalać do połowy wysokości wodą i zagotować. Po zagotowaniu pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis 🙂
Mój obowiązkowy przetwór na zimę 🙂