Buraczki z cukinią na zimę w słoiki

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszne.

Z tego przepisu otrzymamy ok. 13 słoików po 0,66 litra

Składniki:

3 kg buraczków

2,5 kg cukinii bez ziaren i skórki

½ kg cebuli

6 dużych ząbków czosnku

Składniki na zalewę:

2 l wody

1 ½ szklanki octu winnego czerwonego lub jabłkowego z naturalnej fermentacji

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

Dodatkowo:

Pieprz w ziarenkach, ziele angielskie

Wykonanie:



Składniki zalewy połączyć i zagotować. Buraczki ugotować (gotować ok. 35 minut w zależności od wielkości), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię obrać, wydrążyć z ziaren i zetrzeć na tej samej tarce, co buraczki. Po starciu cukinię przełożyć na duży durszlak i przelać wrzątkiem. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać przestudzoną zalewą i ponownie wymieszać.

Do każdego słoika, na dno wrzucić po 3 ziarna pieprzu oraz 1 ziela angielskiego. Nakładać buraczki wraz z zalewą. Słoiki zamknąć. Wstawić do kociołka wyłożonego czystym ręcznikiem kuchennym, Zalać do połowy wysokości wodą i zagotować. Po zagotowaniu pasteryzować 20 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w Pobierz można pobrać przepis 🙂

Do słoików na zimę