Buraczki kiełbasą nadziewane

Składniki:

3 duże buraczki

1 mała cebulaburaczki1

20 dag białej kiełbasy (ok. 2 laski)

3 – 4 łyżki ugotowanego ryżu

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Buraczki umyć, ugotować na pół miękko (ok. 25 – 30 minut). Kiedy przestygną obrać je. Łyżką wyżłobić miąższ, potrzeć na tarce o buraczki2grubych oczkach lub drobno pokroić. Włożyć do misy, dodać ugotowany ryż i białą kiełbasę (wyciągnąć z flaka), cebulę, śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli potrzeba doprawić solą i pieprzem.

Nadzieniem napełnić buraczki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego !!!