Brokuły na cieście francuskim z fetą i mięsem mielonym
Witajcie,
dzisiaj polecam Wam zapiekankę na cieście francuskim z brokułem, z fetą i mięsem mielonym. Na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂
Na blachę 23 cm x 39 cm
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 ml słodkiej śmietany 12 lub 30 %
250 gram mięsa mielonego
1 mała cebula
2 jajka
500 gram świeżego brokułu
Ok.150 gram fety (ja użyłam takiej pokrojonej w kostkę z czerwoną papryką i chili)
1/3 szkl. mleka
2-3 czubate łyżki mąki tortowej (w zależności jak gęstą śmietankę użyjemy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pieprz
Bazylia
Mielona słodka czerwona papryka
Oliwa z oliwek
Ja nie używam soli, bo tak zdrowiej, ale jeśli ktoś lubi to może mięso posolić 😉
Wykonanie:
Brokuł gotujemy ok. 5-7 minut i studzimy. Mięso z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę podsmażamy (na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym) na patelni (ok.10 – 15 minut). Fetę, jeśli nie jest pokrojona, kroimy w kostkę.
Śmietanę, mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy na gładki sos.
Ciastem francuskim wykładamy blaszkę tak, aby brzegi były trochę wysunięte do góry. Na cieście układamy brokuł, posypujemy mięsem mielonym i fetą. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Ciasto powinno być rumiane.
Smacznego!!!