Bezowe ciasteczka z kremem mascarpone według przepisu mojej Mamy

Witajcie,

Dzisiaj wyjątkowe połączenie bezy z pysznym kremem mascarpone. Robimy ten pyszny deser, który wymyśliła Mama, kiedy „mamy chrapkę” na coś słodkiego. Jest pyszny i wprost rozpływa się w ustach 🙂

Składniki na beziki:

6 białek

2 szklanki cukru kryształ (drobnego)

Szczypta soli

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie ubijając partiami dodawać cukier (ubijać ok.10 min., nie dłużej)

Na blachy wielkości piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia szprycą wyciskać spody i górę ciasteczka o średnicy ok.4-5 cm. Na jedną spody na drugą górę – wierzch, tak jak pokazane na zdjęciach. Mi wyszło 20 spodów i 20 ciasteczek do przykrycia. Suszymy przez ½ godziny w temperaturze 1300C, następnie skręcamy temperaturę do 1000C i suszymy jeszcze 1 ½ godziny. Po upieczeniu zostawimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę.

Góra ciasteczka przed upieczeniem
Spód ciasteczka przed upieczeniem
Góra ciasteczka
Spód ciasteczka

Krem:

Składniki:

½ litra śmietany słodkiej 36%

250 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone i delikatnie ubijamy. Przekładamy ciasteczka.

Kliknij poniżej w POBIERZ i wydrukuj przepis 🙂

Smacznego!!!