Babka na oleju
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mączki ziemniaczanej
1 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Na formę do babek o średnicy 24 cm
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i wymieszać mikserem. Dalej miksując powoli wlewać olej. Wsypać przesiane przez sitko mąkę, mączkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Zostawić ok. 5 łyżek ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Jasne ciasto wylać do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Następnie na wierzch
wyłożyć ciasto ciemne.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut.
Smacznego!!!