Babka drożdżowa topielcowa
Na formę do babek o średnicy 24cm
Składniki:
ok. 430 g mąki tortowej
1 kostka margaryny
7 dag drożdży
2 łyżki cukru
6 łyżek mleka
1 jajko,
szczypta soli
Wykonanie:
Margarynę, cukier i jajko utrzeć. Drożdże, mleko i sól rozpuścić (nie przegrzać mleka). Rozpuszczone składniki wlać do utartej margaryny. Wymieszać i dosypywać mąką. Ugniatać, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Zużyć niekoniecznie całą mąkę, aby ciasto nie było zbyt sztywne. Gotowe ciasto zawinąć w
ściereczkę kuchenną, zawiązać i zanurzyć w zimnej wodzie w głębokim garnku, gdy ciasto wypłynie na powierzchnię nadaje się do wypieku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Na ostatnie 10 minut można przykryć babkę folią aluminiową.
Wykończenie:
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (przepis na polewę znajduje się przy serniku na ciemnym spodzie). Można też wykorzystać gotowe polewy o dowolnym smaku.
SMACZNEGO !!!