Babka drożdżowa topielcowa

Na formę do babek o średnicy 24cm

Babka drożdżowa1

Składniki:

ok. 430 g mąki tortowej

1 kostka margaryny

7 dag drożdży

2 łyżki cukru

6 łyżek mleka

Babka drożdżowa2

1 jajko,

szczypta soli

 

Wykonanie:

Margarynę, cukier i jajko utrzeć. Drożdże, mleko i sól rozpuścić (nie przegrzać mleka). Rozpuszczone składniki wlać do utartej margaryny. Wymieszać i dosypywać mąką. Ugniatać, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Zużyć niekoniecznie całą mąkę, aby ciasto nie było zbyt sztywne. Gotowe ciasto zawinąć w 

Babka drożdżowa3

ściereczkę kuchenną, zawiązać i zanurzyć w zimnej wodzie w głębokim garnku, gdy ciasto wypłynie na powierzchnię nadaje się do wypieku.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Na ostatnie 10 minut można przykryć babkę folią aluminiową.

 

Wykończenie:

Babka drożdżowa

Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (przepis na polewę znajduje się przy serniku na ciemnym spodzie). Można też wykorzystać gotowe polewy o dowolnym smaku. 

 

Babka drożdżowa5

 

SMACZNEGO !!!