Aromatyczne roladki z indyka w sosie pomidorowym
Zasmakują każdemu, nawet największemu niejadkowi, ponieważ są wyjątkowe w smaku, delikatne i aromatyczne. Polecam 🙂

Składniki:
500g – 600g fileta z indyka lub mielonego z indyka
6 łyżek bułki tartej
3-4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
3-4 łyżki sezamu
3-4 łyżki mleka niezagęszczonego kondensowanego lub 3,2%
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka mielona, kurkuma mielona, gorczyca, bazylia, majeranek, czosnek niedźwiedzi otarty
Dodatkowo:
0,66 litra sosu pomidorowo – paprykowego (swojski) lub passaty pomidorowej
1 szklanka wody (może być przegotowana, ale niekoniecznie)
Wykonanie:
Filet zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodać pozostałe składniki łącznie z przyprawami, oprócz sosu i wody. Dokładnie wymieszać.

Formować roladki i układać w wysokim naczyniu żaroodpornym.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut. Następnie zalać sosem lub passatą wymieszaną z wodą. Piec jeszcze 20 minut. Podawać według uznania, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.


Smacznego!!!
Przepis na sos: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/10/sos-chutney-pomidorowo-paprykowy-w-sloiki-na-zime/
Patrzę na zdjęcie i chcę już jeść. Mam dziś plan na obiad. Będzie pysznie.
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 😉