Angielskie ciasteczka owsiane z jabłkiem
Są tanie, łatwe do zrobienia i pyszne. Nie ma jak dobre ciacho do kawy 🙂 Polecam!!!

Składniki:
¾ szklanki cukru brązowego
110 g masła o temp. pokojowej
175 g płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
50 g orzechów włoskich
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
105 g mąki tortowej
½ łyżeczki sody
1 jabłko
Polewa: 3 czubate łyżki cukru pudru + 1-2 łyżki mleka
Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać na większe kawałki. Do miski wsypać składniki sypkie, wymieszać. Dodać jajko, orzechy, jabłko, olejek oraz masło. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto będzie kleiło się do rąk.


Z ciasta formować w rękach kulki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać. Zachować odstępy. Piec w piekarniku termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Po ostygnięciu polać polewą: wymieszać widelcem cukier puder z 1-2 łyżkami mleka.

Smacznego!!!
Ciastka owsiane wielbię z całego serca, więc na bank wypróbuję Twojej wersji 🙂
Polecam 🙂
Oj tak, musi być obłędne do kawy…
🙂
Jeszcze nie jadlam ciastek owsianych, koniecznie będę musiała spróbowac
Polecam 🙂