Angielskie ciasteczka owsiane – pychota
Witajcie,
Dzisiaj szef kuchni poleca pyszne angielskie ciasteczka owsiane.
Składniki:
250 g masła o temperaturze pokojowej
½ szklanki białego cukru
1 szklanka cukru brązowego
2 jajka
1 łyżka olejku waniliowego
1 łyżka cukru ze skórką pomarańczy
2 szklanki mąki luksusowej typ 550
2 ½ szklanki płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 g siekanych orzechów włoskich
200 g rodzynek
Wykonanie:
Orzechy posiekać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. W misce utrzeć mikserem masło z cukrem białym i brązowym, cukrem ze skórką pomarańczy, olejkiem waniliowym i jajkami. W oddzielnej misce zmieszać mąkę, płatki, proszek, sodę oraz sól. Dodać do utartego masła. Wsypać rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wyrobić ręką. Ciasto będzie kleiło się do rąk.
Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam 45 ciastek.
Smacznego!!!