Angielskie ciasteczka maślane z twarogiem i cynamonem
Kocham tradycyjną kuchnię, ale wciąż szukam nowych smaków. Ten przepis mam od pewnej zaprzyjaźnionej Angielki, a ciasteczka są smaczne, choć mogą wydawać się nietypowe, bo z odrobiną twarogu 😉

Składniki:
Ok. 2 ½ – 3 szklanek mąki tortowej
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
¾ szklanki cukru brązowego
100 g twarogu (ja dałam Capri, ale może być twaróg z kostki)
180 g masła 82% o temp. pokojowej
1 łyżka olejku migdałowego
6-8 daktyli
Wykonanie:
Twaróg, masło, cukier oraz olejek utrzeć mikserem.

Następnie dodać ok. 2 ½ szklanki mąki i pozostałe sypkie składniki oraz posiekane daktyle.

Ciasto dobrze wyrobić ręką, w razie konieczności podsypać mąką. W sumie nie zużyć więcej jak 3 szklanki mąki. Wszystko dobrze wyrobić. Z ciasta formować w rękach kulki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać. Zachować odstępy.


Można też ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremką do ciastek. Piec w piekarniku termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez około 20-25 minut. Do zrumienienia.

Smacznego!!!
Twaróg w ciastkach maślanych to mistrzostwo świata. Lekko kwaskowy i otrzymuje wilgoć 🙂
Dokładnie. Pozdrawiam 🙂