Amerykanki zaskakujące smakiem

amerykan

 

Nigdy nie przepadałam za amerykankami, bo kupowałam je w sklepie. Skusiłam się i zrobiłam amerykanki według przepisu mojej Babci i oczarowały mnie. Smakują obłędnie, zupełnie inaczej niż te wyrabiane w cukierniach. Naprawdę są godne polecenia.

 

 

Składniki:

45 dag mąki tortowej

Amerykanki po upieczeniu
Amerykanki po upieczeniu

½ kostki margaryny

2 jajka

1 czubata łyżeczka amoniaku

1 szkl. mleka

18 dag cukru

1 cukier waniliowy

 

 

Wykonanie:

Margarynę rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i 1 jajkiem. Dodać drugie jajko i dobrze utrzeć. Następnie dodać pozostałe składniki, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładać łyżką na blachę kształcie stożka o średnicy 6cm – 7cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 18-20 minut.

 ameryka

Wykończenie:

Polukrować spód amerykanek.

 

Smacznego !!!