Wiesz, jakie znaczenie dla organizmu mają składniki odżywcze?

W związku z pandemią jaka pojawiła się w ostatnich dniach sama się nad tym zastanawiałam. Myślę, że znalazłam odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie i postanowiłam się z Wami podzielić. Pewnie niektórzy z Was też się nad tym zastanawiają.

Obraz TeeFarm z Pixabay

Należy zacząć od tego, że każdy ze składników odżywczych spełnia w organizmie określone funkcje. Białka są organizmem budulcowym, który służy człowiekowi do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek tkankowych. Białka to także podstawowy składnik krwi, płynów ustrojowych, enzymów, hormonów, itp. odgrywają ważną rolę w krzepnięciu krwi, w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju i wielu innych procesach zachodzących w organizmie.

Obraz Selling of my photos with StockAgencies is not permitted z Pixabay

Węglowodany i tłuszcze natomiast są głównym źródłem energii dla organizmu. Niektóre ze składników mineralnych pełnią w organizmie także funkcje budulca, np. fosfor jest częścią składową wielu enzymów, a obok wapnia jest głównym budulcem kości i zębów. Składnikiem czerwonych krwinek jest żelazo, a brak żelaza może być jedną z przyczyn anemii.

Do niezbędnych składników warunkujących normalny przebieg procesów zachodzących w organizmie człowieka zalicza się również witaminy, pomimo że są potrzebne w bardzo małych ilościach. Ważną witaminą jest witamina C, która odgrywa ważną rolę w procesach utleniająco-redukcyjnych ustroju, przyspiesza krzepniecie krwi, zwiększa odporność organizmu. Do prawidłowej przemiany węglowodanów czy regulacji układu nerwowego potrzebna jest witamina B1.

Obraz silviarita z Pixabay

Wybrane składniki odżywcze mogą być przez pewien czas magazynowane w organizmie i zużywane stopniowo. Jednak inne muszą być dostarczane organizmowi stale i systematycznie, ponieważ organizm ich po prostu nie magazynuje, a nadmiar wydzielany jest z organizmu.

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia dostarczenie mu wszystkich składników w odpowiednich ilościach, ponieważ niedobory prowadzą prędzej czy później do zaburzeń ustrojowych, obniżenia odporności i są przyczyną wielu chorób. Właściwe odżywianie jest, zatem warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia.

Polecam przepis na pyszną surówkę, która może być przechowywana w lodówce do 14 dni. http://www.przepisybabci.com.pl/2014/05/07/surowka-z-bialej-kapusty/

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różni się w zależności od wieku, płci czy nawet charakteru wykonywanej pracy. I tak dzieci i młodzież powinny spożywać dużą ilość białka, które jest materiałem budulcowym. Pracujący fizycznie potrzebują więcej tłuszczów i węglowodanów.

Żywieniowcy obliczyli dokładne ilości składników niezbędne poszczególnym grupom ludności. Opracowali oni normy żywieniowe.

Więcej znajdziesz: https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *