Bułki „Szefa”

Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły, albo do pracy. Mają tylko jedną wadę: są tak pyszne, że nie można poprzestać na jednej 😉

Składniki:

1100 g – 1200 g mąki wrocławskiej typ 500 lub do ciast drożdżowych typ 650

400 ml mleka

330 ml wody

60 g drożdży z kostki

1 ½ łyżeczki soli

1 czubata łyżeczka cukru

50 g roztopionego masła



Wykonanie:

Do miski wsypujemy cały 1 kg mąki i sól. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku z wodą.  Dodajemy do mąki. Masło rozpuszczamy, nie gotujemy i dodajemy do mąki. Wyrabiamy, do wymieszania się składników, mikserem z łopatkami do ciast drożdżowych lub ręcznie. Jeśli wyrabiamy mikserem, musimy wyrabianie dokończyć rękoma. Posypujemy stopniowo mąką, (maksymalna, całkowita ilość mąki nie może przekroczyć 1200 g), i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy na ok. 30-40 minut.

Następnie nacieramy ręce olejem rzepakowym i przerabiamy ciasto. Formujemy kulki wielkości mandarynki, (co jakiś czas nacierając ręce olejem) i kładziemy na blaszce wielkości piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyrośnięte bułki spłaszczamy na środku tępą stroną noża.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 5 minut do zrumienienia. Bułki najlepiej studzić na kratce. Z porcji otrzymamy ok. 14 bułek. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu proponuję zamrozić nadmiar.

Smacznego!!!



2 thoughts on “Bułki „Szefa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *