Pyszne kluseczki z serem Capreggio

Robię te kluseczki zamieniając twaróg na ser Capreggio – typu włoskiego, ponieważ jest słodszy, a kluseczki są z nim bardziej delikatne i puszyste. Na pewno zasmakują każdemu. Polecam!!!

Składniki:

250 g sera typu włoskiego Capri

1 jajko

Szczypta soli

1 łyżka cukru

Ok. 1 ¼ szklanki mąki tortowej

Do dekoracji:

Bułka tarta, masło

Wykonanie:



Serek Capri mieszamy z cukrem, solą i jajkiem. Wsypujemy 1 szklankę mąki i zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk dosypujemy mąki i zagniatamy, aż otrzymamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na niewielki części, formujemy wałeczek i odcinamy kluski o grubości ok. 1 cm.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Bułkę tartą rumienimy na roztopionym maśle i polewamy kluski.

Smacznego!!!!

POLECAM:http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/schab-na-kanapki-lub-obiad-w-pysznej-marynacie/



6 thoughts on “Pyszne kluseczki z serem Capreggio

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *