Aromatyczne roladki z indyka w sosie pomidorowym

Zasmakują każdemu, nawet największemu niejadkowi, ponieważ są wyjątkowe w smaku, delikatne i aromatyczne. Polecam 🙂

Składniki:

500g – 600g fileta z indyka lub mielonego z indyka

6 łyżek bułki tartej

3-4 łyżki płatków jaglanych

2 łyżeczki musztardy chrzanowej

3-4 łyżki sezamu

3-4 łyżki mleka niezagęszczonego kondensowanego lub 3,2%

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka mielona, kurkuma mielona, gorczyca, bazylia, majeranek, czosnek niedźwiedzi otarty

Dodatkowo:

0,66 litra sosu pomidorowo – paprykowego (swojski) lub passaty pomidorowej

1 szklanka wody (może być przegotowana, ale niekoniecznie)



Wykonanie:

Filet zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodać pozostałe składniki łącznie z przyprawami, oprócz sosu i wody. Dokładnie wymieszać.

Formować roladki i układać w wysokim naczyniu żaroodpornym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut. Następnie zalać sosem lub passatą wymieszaną z wodą. Piec jeszcze 20 minut. Podawać według uznania, np. z ziemniakami, kaszą lub ryżem.



Smacznego!!!

Przepis na sos: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/08/10/sos-chutney-pomidorowo-paprykowy-w-sloiki-na-zime/



2 thoughts on “Aromatyczne roladki z indyka w sosie pomidorowym

Pozostaw odpowiedź Barbara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *