Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto

Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer

Na blachę: 23cm x 35cm

Ciasto:

Składniki:

190 g masła 82%

190 g maki tortowej typ 450

6 jajek

300 ml wody

2 łyżeczki kakao

http://www.przepisybabci.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/Karpatka-najlepszy-przepis-na-tradycyjne-polskie-ciasto.pdf

Wykonanie:

Masło z woda doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając, chwilę gotować aż masa się dobrze połączy. Po przestudzeniu dodawać po 1 jajku i ucierać mikserem. Połowę ciasta rozłożyć na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić piekarnik do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.

Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać. Piec jak wyżej.

Krem:

Składniki:

800 ml mleka 3,2%

1 ½ paczki budyniu waniliowego

4 łyżki mąki tortowej

4 żółtka

1 1/3 szklanki cukru brązowego

200 g masła 82%

Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

2/3 ilości mleka zagotować. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić dokładnie mąkę, żółtko i budyń. Wlać do gotującego się mleka i zagotować jak budyń. Po ostudzeniu dodać masło i zmiksować.

Dodatkowo: Kakao, cukier puder



Przełożenie ciasta: jasne ciasto karpatkowe + krem + kakaowe ciasto karpatkowe + posypać cukrem pudrem i kakao

Smacznego!!!

6 thoughts on “Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto

Pozostaw odpowiedź PrzepisyBabci Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *