Schab po francusku w musztardzie

Idealny na niedzielny lub świąteczny obiad. Ma oryginalny smak a mięso jest soczyste. Polecam 😉

Na 3 porcje

Składniki:

300 – 400 g schabu bez kości

3 łyżki musztardy chrzanowej

1 cebula

2 ogórki kiszone

1 ząbek czosnku

1-2 szklanki wody

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czosnek niedźwiedzi suszony, bazylia, kurkuma, papryka czerwona mielona



Wykonanie:

Schab podzielić na trzy części. Posypać przyprawami, posmarować musztardą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obrać przekroić na dwie lub więcej części wrzucić do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w większe piórka. Ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebule i ogórki ułożyć wokół mięsa. Zalać wodą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. W razie potrzeby podczas pieczenia mięso obracać i podlewać wodą, aby się nie przypaliło. Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnuszka i zlać sos pozostały z pieczenia. Dla podkreślenia smaku można dodać jeszcze 2 łyżeczki musztardy. Zagotować. Można zaciągnąć wodą z mąką (1/3 szklanki wody + 2 łyżki mąki, rozbełtać i zalać, zagotować).

Smacznego!!!



4 thoughts on “Schab po francusku w musztardzie

Pozostaw odpowiedź PrzepisyBabci Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *