To nowość, która pojawi się w tym roku na naszym Świątecznym stole, ponieważ jest pierwszej klasy, po prostu „miodzio”. To ciasto wymyśliła Mama i się nim zachwyciliśmy 😉

Składniki na ciasto:

7 jajek

1 szklanka cukru brązowego

20 dag mielonych orzechów włoskich

4 łyżki mąki tortowej

2 łyżki kakao

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli



Składniki na krem:

½ litra śmietany słodkiej 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 rządek mlecznej czekolady

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Ubić. W oddzielnej misce wymieszać sypkie składniki. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę (25cm x 35cm) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Kiedy ciasto ostygnie przygotować krem. Śmietanę ubić, dodać cukier i ponownie ubić. Następnie dodać mascarpone i delikatnie ubić ( na mniejszych obrotach).

Ciasto przekroić na połowę. Na spód ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią. Na górze rozsmarować resztę kremu i potrzeć czekoladę.

Smacznego!!!



5 thoughts on “Kostka piernikowo-orzechowa z pysznym kremem

Pozostaw odpowiedź PrzepisyBabci Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *