Piernik szlachecki, czyli tradycyjny piernik Babci

To kolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest pyszne, gotowe od razu do jedzenia, nie wymaga leżakowania.

Pychotka 😉

Składniki na ciasto:

1 szklanka cukru brązowego

2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy)

7 jajek

5 łyżek oleju rzepakowego

3 ½ szklanki mąki tortowej

2 opakowania przypraw do piernika

2 łyżki cukru z kardamonem

2 łyżeczki sody

Szczypta soli



Wykonanie:

Podgrzewaj do połączenia cukier, miód, przyprawy (w tym cukier z kardamonem) na garnku z wodą. Odstaw do ostygnięcia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do przestudzonej masy. Dodaj żółtka, olej, mąkę i sodę. Na początku miksuj na małych obrotach (potem można zwiększyć) do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz z ubitą pianą z białek.

Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.

Pozostałe składniki:

510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak)

350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin

Polewa czekoladowa

Przełożenie ciasta:

Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną warstwę wyłożyć marmoladę. Przykryć piernikiem, na który wyłożyć kajmak. Przykryć górną warstwą i polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania.

Smacznego!!!

Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/12/16/piernikowa-baba/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *